By Tamás 2020-05-26 In Ismeretterjesztés, madarak

Sárlelőhely készítése – Így segíts a fecskéknek

Egy új fészek építéséhez mind a füsti fecskének, mind a molnárfecskének sárra van szüksége. A sarat a repülő rovarok fogására idomult csőrük segítségével gyűjtik a talajról. A sár azonban, talán meglepő módon, egyre nehezebben beszerezhető alapanyag. Bejegyzésünkben sárlelőhely készítéséhez gyűjtöttünk össze hasznos információkat.

A fecskék a szabadság és a hűség jelképei, nem véletlenül. Az évről évre hazaérkező kis madarak ragaszkodnak régi fészkükhöz. A madárszülők akár több fészakajlnyi fiókát is felnevelnek ugyanazon fészekben, de rendszeresen tatarozzák is otthonukat. Csak nagyon indokolt esetben fognak neki újat tapasztani: ha a fészek elpusztul, elfoglalja más madárfaj, vagy ha a fészekben elszaporodnak a paraziták.

sárgyűjtő fecskék

Hová lett a sár?

Amikor a fecskék visszaérkeznek hozzánk vonulásukból, sajnos a klímaváltozásnak köszönhetően igen száraz időszakkal szembesülnek. Csapadék híján a sárgyűjtőhelyek sem alakulnak ki. Ha pedig nincs sár, akkor nincs fészek sem. Az is probléma továbbá, hogy a városok, falvak tereit egyre nagyobb mértékben burkolják. Így hiába esne az eső, sajnos sár a szabad földfelület hiányában nem tud képződni. 

A háztáji állattartás lecsökkenésével a nagy itatók is megszűntek. A füsti fecskefészekhez legalkalmasabb alapanyag ezeken a helyeken képződik, amikor a patás állatok a folyton vizes sarat növényi részekkel tapossák össze. Így a nagytestű háztáji állatok itatója kiemelten fontos sárgyűjtőhelyként funkcionál, azon felül, hogy a nagy hőségben a méheknek és lepkéknek is vízlelőhelyként funkcionál.

A gyors röptű madarak megfigyelésére ritkán akad jobb lehetőség, mint mikor leszállnak a földre sarat gyűjteni. Bár ezt is igyekeznek minél gyorsabban elvégezni, hisz ilyenkor a legsebezhetőbbek. Az alábbi videó négyszeres lassításban mutatja meg, hogy csippentik fel a sárgolyókat:

Sárlelőhelyet mindenkinek!

A Magyar Madártani Egyesület (MME) ajánlása szerint a városi fecskék költését érdemes segíteni a fészkelőhelyek közelében elhelyezett sárgyűjtőhelyekkel. Nem is volt kérdés, hogy a VÁROSMETAMORFÓZIS programon belül mi is létrehozunk egy, a gyepszintbe süllyesztett sárlelőhelyet. Esetünkben azért is volt fontos a lelőhely kialakítása, mert a Fecskefészek fűtőmű esetében kihelyezett műfészek telephez oda kell csalni a madarakat. A magasban repülő fecskéket pedig vonzza a napban csillogó saras felület. 

sárlelőhely készítése városmetamorfózis szeged

A sárlelőhely elkészítése roppant egyszerű:

  1. Ássunk egy fél ásónyom mély gödröt, 
  2. majd takarjuk le a gödör alját fóliával.
  3. A kihalmozott földet tisztítsuk meg a nagyobb növényi maradványoktól,
  4. és helyezzük vissza gödörbe.
  5. Jó alaposan locsoljuk meg, és tartsuk nedvesen a költési időszakban.
sárlelőhely készítése fecskék urbanology

Videón 1:54-től: https://www.youtube.com/watch?v=qaS8CsZgaNM

Ha nincs lehetőségünk, vagy csak nem szeretnénk feltörni a gyepet, használhatunk műanyag virágalátétet. Az ablakpárkányra, asztalra vagy erkélyre helyezett sárlelőhely szintén nagy segítség a madaraknak:

Segíts te is!

A sárlelőhely létesítése nagy mértékben javítja a fecskék költési eredményességét, így ha teheted április első felétől legalább május végéig, illetve a másodköltéskor, június végétől néhány hétig segítsd Te is fecskéinket!

Leave a reply