Projektjeink

Az Urbanology a Mondolo Egyesület környezeti nevelési célú kezdeményezése. Az urbanology.hu oldalon a fizikai térben megvalósult projektjeinkhez kapcsolódó online oktatóanyagokat és egyéb „zöld” érdekességeket találsz.

A „Beporzó Hadművelet 2.0” kutatási projekt a Szegeden kialakított méhlegelőkre és azok talajra, biodiverzitásra, és mikroklímára gyakorolt hatásaira összpontosított.

A vizsgált méhlegelők és az átlagos városi gyepfelületek között számszerűsíthető eltérések vannak, melyek többnyire a méhlegelőkkel szemben támasztott előzetes elvárásokat erősítik meg. Az ültetett virágsávok alatti városi talaj szerkezete, vízháztartási képessége és a talajélet szempontjából fontos tulajdonságai tekintetében javult. A városi biodiverzitás szempontjából a méhlegelők egyfajta rezervátumként funkcionálnak. Fontos búvó- és szaporodóhelye nem csak a Beporzó Hadművelet 2.0 fókuszában álló beporzó rovaroknak, hanem más puhatestűeknek, ízeltlábúaknak, sőt kisebb gerinces fajoknak!

Részletes eredménybeszámolónk (.pdf) itt olvasható: https://drive.google.com/file/d/1Ien3eueWN6uh6vSwry4_r-w1F4K1uaZV/view?usp=sharing

A Szegedi Távfűtő Kft. (SZETÁV) és a Mondolo Egyesület mellett céges és városi partnerek részvételével zajlott projektben eddig öt szegedi fűtőmű kapott látványos új külsőt, környzeti edukációs célú mondanivalót, és az adott városi természetvédelmi problémára reflektáló gyakorlati megoldásokat.

A városmetamorfózis projekt lapja bővebb infóval, képekkel:
https://urbanology.hu/varosmetamorfozis-szeged/

Fecskés fűtőmű

szeged környezetvédelmi street art mondolo egyesület környezetvédelemFigyelemfelkeltés és gyakorlati megoldások felvonultatása a városi fecskék segítése érdekében. Részletes projektbemutatás.

Sünis fűtőmű

Figyelemfelkeltés, gyakorlati megoldások és iskolások bevonása a városi sünök segítéséért. Részletes projektbemutatás.

Szetáv TV

Szabadtéri mozi és figyelemfelkeltés az illegális szemétlerakás problémájára az ország legnagyobb televíziójával. Részletes projektbemutatás.

Beporzó Hadművelet

Figyelemfelkeltés, méhlegelők, méhhotelek és őshonos növénykert a beporzók, és általában a városi biodiverzitás segítése érdekében. Részletes projektbemutatás.

Zöld küllős fűtőmű

zöld küllő fűtőmű szeged mondolo egyesület óriás falfestményFigyelemfelkeltés a kulcsfajok jóllétének fontosságára. Gyakorlati megoldás felvonultatása a harkályok és egyéb fajok segítésére. Részletes projektbemutatás.

Tiszavirágzás

Figyelemfelkeltés a kérészek kihívásaira és a fontosságukra a tiszai ökoszisztéma egészsége szempontjából.  Részletes projektbemutatás.

A Mondolo Egyesület közösségi finanszírozásból megvalósult falfestménye a famanók, az erdei élővilág alig-alig elcsíphető, ám annál fontosabb segítőinek lakhelyét hozza a gyerekek látóterébe. A 17 x 2,6m méretű látványos festmény, valamint a hozzá tartozó információs tábla Szeged belvárosában hívja fel a figyelmet a holtfák, és a rajtuk, bennük, belőlük élő élőlények fontosságára.

Eredeti tervek, részletek, infók a sikeres támogatói kampányról: https://urbanology.hu/famano-kozossegi-projekt/