Fecskefészek fűtőmű

Helyszín: Szeged, Tápai utca 32. (Tápai és Molnár utca sarok) 
Elkészült: 2020. május
Együttműködők: Mondolo Egyesület, SZETÁV Kft., Magyar Madártani Egyesület

A lakókörnyezet átalakítása mellett fő célunk a városba érkező fecskék életterének és költési eredményességének javítása. Ezért az MME Szalakóta Látogatóközpont vezetőjének, Bálint Dénesnek a szakmai irányításával egy 20 méter hosszú mesterséges molnárfecske telep kialakításába kezdtünk.

A Madártani Egyesület 20 darab műfészkén kívül a Mondolo Egyesület tagjai és a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde munkatársai és gyerkőcei által készített műfészkeket is kihelyeztük.

A fészeképítési kedv növelése érdekében a fal előtti téren elkerített sárlelőhelyet létesítettünk. A fecskék segítése mellett Dr. Kóbor Balázzsal, a SZETÁV ügyvezető igazgatójával fontosnak tartottuk, hogy a fűtőmű környezetében lévő fás területen további 32 odút helyezzünk ki, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajnak is.

A festmények közelében található QR kódok leolvasásával a látogatók online oktatóanyagokat, videókat találnak a fecskék helyzetéről és segítéséről.

Olvasd el a munka menetéről készült beszámolónkat a Mondolo blogon https://mondolo.hu/festekkel-a-fecskekert-mondolo-kornyezetvedelemi-street-art-projekt/ vagy tekintsd meg az alábbi galériát: