Városmetamorfózis – Szeged

A Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. VÁROSMETAMORFÓZIS című közös természetvédelmi street art programjának célja a SZETÁV Kft. tulajdonában álló fűtőművek környezeti szempontú újraértelmezése.

Projektünk a városképet romboló, leromlott állapotú vagy szürke ipari épületek informatív, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. A SZETÁV Kft. már a kezdetektől szimpatizált kezdeményezésünkkel, hiszen céljainkat nagymértékben magáénak is vallja, így közösen foghattunk neki a barnaövezet rehabilitációs program megvalósításának. A projekt komplexitását tekintve egyedi kezdeményezés Európában.

A program eddig elkészült elemei:

„Denevéres Fűtőmű”

Helyszín: Szeged, Temető és Gyevi utcák sarkán található fűtőház
Elkészült: 2024. június
Együttműködők: Mondolo Egyesület, Szegedi Távfűtő Kft.

A szegedi Temető utcai fűtőművön óriás falfestménnyel hívjuk fel a figyelmet a denevérek fontosságára, valamint megfogyatkozásuk veszélyeire. Tudd meg, hogyan segíthetsz nekik: https://urbanology.hu/deneverek/

Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával megvalósuló projekttel együtt immár városszerte 7 helyszínen találkozhatsz fontos természetvédelmi problémákra reflektáló, azokra gyakorlati megoldást is kínáló óriás falfestményekkel. Itt nézheted meg őket térképen: https://urbanology.hu/terkep/

QR kódokkal ellátott információs táblával szereltük fel a helyszínt, hogy kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhessenek ezekkel a városi környezetben is fontos, életminőségünket jelentősen javító szúnyogpusztítókkal. Irányítsd a telefonod kameráját egy QR-kódra és a koppints a felugró linkre!

A denevérekhez kapcsolódó részletes bejegyzéseinket ide kattintva olvashatod el.

„Tiszavirágzás”

Helyszín: Szeged, Bálint Sándor utca és Rókusi krt. sarka közelében található műszaki épület.
Elkészült: 2023. április
Együttműködők: Mondolo Egyesület, Szegedi Távfűtő Kft.

Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával megvalósuló projekttel együtt immár városszerte 6 helyszínen találkozhatsz fontos természetvédelmi problémákra reflektáló, azokra gyakorlati megoldást is kínáló óriás falfestményekkel. Térkép: https://urbanology.hu/terkep/

QR kódokkal ellátott információs táblával szereltük fel a helyszínt, hogy kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhessenek ezekkel a városi környezetben is fontos kulcsfajokkal. Irányítsd a telefonod kameráját egy QR-kódra és a koppints a felugró linkre!

A kérészekhez kapcsolódó blogbejegyzéseinket ide kattintva olvashatod el.

„Zöld Küllő fűtőmű”

Helyszín: Szeged, Retek utca 16. mellett, a Hóbiárt Basa utca sarkán
Elkészült: 2021. december
Együttműködők: Mondolo Egyesület, Szegedi Távfűtő Kft.

A szegedi Retek utcai fűtőművön óriás falfestménnyel hívjuk fel a figyelmet a harkályok és általában a kulcsfajok fontosságára, valamint megfogyatkozásuk veszélyeire. Tudd meg, hogyan segíthetsz nekik: https://urbanology.hu/harkalyok/

Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával megvalósuló projekttel együtt immár városszerte 5 helyszínen találkozhatsz fontos természetvédelmi problémákra reflektáló, azokra gyakorlati megoldást is kínáló óriás falfestményekkel. Térkép: https://urbanology.hu/terkep/

QR kódokkal ellátott információs táblával szereltük fel a helyszínt, hogy kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhessenek ezekkel a városi környezetben is fontos kulcsfajokkal. Irányítsd a telefonod kameráját egy QR-kódra és a koppints a felugró linkre!

A harkályokhoz kapcsolódó blogbejegyzéseinket ide kattintva olvashatod el.

„Beporzó Hadművelet”

Helyszín: Szeged, Vág utca 4. mellett városszerte 9 helyszín
Elkészült: 2021. június, a Beporzó Hadművelet 2.0 városökológiai vizsgálatokkal elkészült 2023-ban.
Együttműködők: Mondolo Egyesület, Syngenta Magyarország, Szegedi Távfűtő Kft., Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., SZTE Füvészkert

A projekt bemutatása képekkel: https://mondolo.hu/elkeszult-egy-ujabb-orias-falfestmeny-veget-ert-a-szegedi-beporzo-hadmuvelet/

A szegedi Vág utcai fűtőművön óriás falfestménnyel hívjuk fel a figyelmet a beporzók fontosságára és megfogyatkozásuk veszélyeire. Tudd meg, hogyan segíthetsz nekik: https://urbanology.hu/beporzok/

A Syngenta Magyarország és Szegedi Távfűtő Kft. támogatásával megvalósuló projekt keretében városszerte 10 helyszínen létesül vadvirágos méhlegelő és 5 helyszínre kerül méhecskehotel. Térkép: https://urbanology.hu/terkep/

A városi biodiverzitást is növelni hivatott gyakorlati megoldások mellett QR kódokkal ellátott információs táblákkal szereltük fel a helyszíneket, hogy kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhessenek a városi környezetben is létfontosságú beporzókkal.

A beporzókhoz kapcsolódó blogbejegyzéseinket ide kattintva olvashatod el.

„Fecskefészek fűtőmű”

Helyszín: Szeged, Tápai utca 32. (Tápai és Molnár utca sarok) 
Elkészült: 2020. május
Együttműködők: Mondolo Egyesület, SZETÁV Kft., Magyar Madártani Egyesület

A lakókörnyezet átalakítása mellett fő célunk a városba érkező fecskék életterének és költési eredményességének javítása. Ezért az MME Szalakóta Látogatóközpont vezetőjének, Bálint Dénesnek a szakmai irányításával egy 20 méter hosszú mesterséges molnárfecske telep kialakításába kezdtünk. A Madártani Egyesület 20 darab műfészkén kívül a Mondolo Egyesület tagjai és a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde munkatársai és gyerkőcei által készített műfészkeket is kihelyeztük.

A fészeképítési kedv növelése érdekében a fal előtti téren elkerített sárlelőhelyet létesítettünk. A fecskék segítése mellett Dr. Kóbor Balázzsal, a SZETÁV ügyvezető igazgatójával fontosnak tartottuk, hogy a fűtőmű környezetében lévő fás területen további 32 odút helyezzünk ki, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajnak is.

A festmények közelében található QR kódok leolvasásával a látogatók online oktatóanyagokat, videókat találnak a fecskék helyzetéről és megsegítésükről.

Olvasd el a munka menetéről készült beszámolónkat a Mondolo blogon https://mondolo.hu/festekkel-a-fecskekert-mondolo-kornyezetvedelemi-street-art-projekt/ vagy tekintsd meg a munkáról készült galériát:

„Szetáv TV”

Helyszín: Szeged, Fűtőmű utca
Elkészült: 2020. szeptember
Együttműködők: Mondolo Egyesület, SZETÁV Kft., Belvárosi Mozi Szeged

A Külvárosi Mozi Pikniknek vetítéssorozatnak helyet adó „Szetáv TV” 2020 májusában készült el. Az ország legnagyobb televíziója hét héten keresztül szórakoztatta a szegedi közönséget. A Szetáv TV szerepe azonban túlmutat a közösségi szórakoztatáson. Egy sokkal magasztosabb funkciót álmodtunk meg neki: hogy felhívja a figyelmet az illegális hulladéklerakás problémakörére, és segítse a városi környezetvédelem gyakorlatba történő átültetését.

Az óriás televízió szeptemberben elkészült bővített dekorációja egy füves, virágos, réti tájba emeli át az eszközt, mely így fontos mondanivalót kapott. A SZETÁV és a Mondolo munkatársai az ország legnagyobb televíziójának “kidobásával” kívánnak görbe tükröt tartani a társadalom, saját dolgaikért felelősséget nem vállaló, tagjai elé. Az árokparton, az erdőben vagy az útszélen lerakott építési törmelék, rozsdásodó elektronikai eszköz kupac és egyéb szemét évszázadokig csúfítja a környezetet, szennyezi a talajt és mérgezi az élőlényeket. De szerencsére bárki tehet ez ellen, és meg is mutatjuk, hogyan!

A festmények információs tábláin található QR kódok leolvasásával a látogatók további ismeretterjesztő anyagokat, videókat találnak.

„Bazsi, az óriás süni”

Helyszín: Szeged, Vedres utca
Elkészült: 2020. november
Együttműködők: Mondolo Egyesület, SZETÁV Kft.

Az őszi lombhullási időszak végén újabb állomással és környezetvédelmi küldetéssel bővült a szegedi VÁROSMETAMORFÓZIS elnevezésű természetvédelmi street art programunk, melyet a SZETÁV Kft-vel közösen keltettünk életre. A projekt során az Odessza városrész környezetszennyező óriása egy környezeti nevelésre alkalmas művészeti alkotássá alakult át, mely kifejezetten a lakott területen élő és éppen téli álomra készülő sünök helyzetére és kihívásaira hívja fel a figyelmet.

A VÁROSMETAMORFÓZIS korábbi állomásaihoz hasonlóan a festményez információs tábla, QR kódok és online oktatófelület is tartozik. Az oktatás azonban nem csak az online térben valósult meg! 

A Mondolonál hisszük, hogy a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban, kézzelfogható módon valósul meg! Ennek fényében közös részprojektbe fogtunk a Tiszaparti Általános Iskolával. A SZETÁV finanszírozásában 6 előre legyártott, lapra szerelt sünodút vittünk a iskolába, ahol a gyerekek szabványos sünodúkat, ún. süngarázsokat készítettek. Készíts Te is! Útmutatónkat itt találod.

A munkálatokban részt vettek:

Ézsiás Tamás ötletgazda és projektvezető – Mondolo Egyesület

Kóbor Balázs – SZETÁV

Dr. Bozsó Gábor – SZETÁV

Jakab Judit, Pecze Rozália – Syngenta Magyarország

Bálint Dénes – szakértő

Dobai Tibor – Mondolo Egyesület, Kultúrkör Egyesület

Kőrösi Bogdán – Mondolo Egyesület, Kultúrkör Egyesület

Fojta Péter – Mondolo Egyesület, Kultúrkör Egyesület

Marton Ákos, Vinkó Leó – muralpaint.hu

Szőke Csaba – Pocket Dirt Graphics