Városmetamorfózis – Szeged

A Mondolo Egyesület és a SZETÁV Kft. VÁROSMETAMORFÓZIS című közös környezetvédelmi street art programjának célja a SZETÁV Kft. tulajdonában álló fűtőművek környezeti szempontú újraértelmezése.

Projektünk a városképet romboló, leromlott állapotú vagy szürke ipari épületek informatív, figyelemfelkeltő alkotásokká történő átalakítását célozza. A  SZETÁV Kft. már a kezdetektől szimpatizált kezdeményezésünkkel, hiszen céljainkat nagymértékben magáénak is vallja, így közösen foghattunk neki a barnaövezet rehabilitációs program megvalósításának. A projekt komplexitását tekintve egyedi kezdeményezés Európában.

A program eddig elkészült elemei:

“Fecskefészek fűtőmű”

Helyszín: Szeged, Tápai utca 32. (Tápai és Molnár utca sarok) 
Elkészült: 2020. május
Együttműködők: Mondolo Egyesület, SZETÁV Kft., Magyar Madártani Egyesület

A lakókörnyezet átalakítása mellett fő célunk a városba érkező fecskék életterének és költési eredményességének javítása. Ezért az MME Szalakóta Látogatóközpont vezetőjének, Bálint Dénesnek a szakmai irányításával egy 20 méter hosszú mesterséges molnárfecske telep kialakításába kezdtünk. A Madártani Egyesület 20 darab műfészkén kívül a Mondolo Egyesület tagjai és a Bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde munkatársai és gyerkőcei által készített műfészkeket is kihelyeztük.

 

A fészeképítési kedv növelése érdekében a fal előtti téren elkerített sárlelőhelyet létesíttettünk. A fecskék segítése mellett Dr. Kóbor Balázzsal, a SZETÁV ügyvezető igazgatójával fontosnak tartottuk, hogy a fűtőmű környezetében lévő fás területen további 32 odút helyezzünk ki, költési helyet biztosítva egyéb városi madárfajnak is.

 

A festmények közelében található QR kódok leolvasásával a látogatók további oktatóanyagokat, videókat találnak. A jövőben Városi Természetjáró Túrán is részt vehetnek majd, mely szórakoztatva kalauzolja őket körbe a város különböző pontjain található környezetvédelmi street art alkotásokon.

Olvasd el a munka menetéről készült beszámolónkat a Mondolo blogon https://mondolo.hu/festekkel-a-fecskekert-mondolo-kornyezetvedelemi-street-art-projekt/ vagy tekintsd meg a munkáról készült galériát

“Szetáv TV”

Helyszín: Szeged, Fűtőmű utca
Elkészült: 2020. szeptember
Együttműködők: Mondolo Egyesület, SZETÁV Kft., Belvárosi Mozi Szeged

A Külvárosi Mozi Pikniknek vetítéssorozatnak helyet adó „Szetáv TV” idén májusban készült el. Az ország legnagyobb televíziója hét héten keresztül szórakoztatta a szegedi közönséget. A Szetáv TV szerepe azonban túlmutat a közösségi szórakoztatáson. Egy sokkal magasztosabb funkciót álmodtunk meg neki: hogy felhívja a figyelmet az illegális hulladéklerakás problémakörére, és segítse a városi környezetvédelem gyakorlatba történő átültetését.

Az óriás televízió szeptemberben elkészült bővített dekorációja egy füves, virágos, réti tájba emeli át az eszközt, mely így fontos mondanivalót kapott. A SZETÁV és a Mondolo munkatársai az ország legnagyobb televíziójának “kidobásával” kívánnak görbe tükröt tartani a társadalom, saját dolgaikért felelősséget nem vállaló, tagjai elé. Az árokparton, az erdőben vagy az útszélen lerakott építési törmelék, rozsdásodó elektronikai eszköz kupac és egyéb szemét évszázadokig csúfítja a környezetet, szennyezi a talajt és mérgezi az élőlényeket. De szerencsére bárki tehet ez ellen, és meg is mutatjuk, hogyan!

A festmények információs tábláin található QR kódok leolvasásával a látogatók további ismeretterjesztő anyagokat, videókat találnak. A jövőben Városi Természetjáró Túrán is részt vehetnek majd, mely szórakoztatva kalauzolja őket körbe Szeged különböző pontjain található környezetvédelmi street art alkotásokon.

A munkálatokban részt vettek:

Ézsiás Tamás ötletgazda és projektvezető – Mondolo Egyesület

Kóbor Balázs – SZETÁV

Dr. Bozsó Gábor – SZETÁV

Bálint Dénes – MME Szalakóta Látogatóközpont

Dobai Tibor – Mondolo Egyesület, Kultúrkör Egyesület

Kőrösi Bogdán – Mondolo Egyesület, Kultúrkör Egyesület

Marton Ákos, Vinkó Leó – muralpaint.hu

Szőke Csaba – Pocket Dirt Graphics