By Tamás 2021-04-16 In Ismeretterjesztés

Otthoni méhlegelő kialakítása 5 lépésben

A bejegyzésből megtudhatod, hogyan fogj otthoni méhlegelő – legyen szó az erkélyről, az udvar egy zugáról vagy az előkertről – kialakításába, mellyel megkönnyítheted a beporzók életét, és ezzel éllettelivé teheted a saját környezeted is.

A kialakítás öt lépésére ide kattintva ugorhatsz.

Olvasd el kapcsolódó bejegyzéseinket is!
Csíp vagy nem csíp? Tények és tévhitek a beporzókról
Méhecskehotel készítése otthon

Mielőtt nekifognánk

Az ásó megragadása előtt célszerű néhány kérdést feltenni magunknak:

  1. Mi az a méhlegelő?
  2. Kell-e nekem méhlegelő?
  3. Hová vessek méhlegelőt?
  4. Hogyan tartsam fenn a legelőt, hogy tartós legyen?

A méhlegelő egy olyan terület, ahol a méhek és egyéb beporzók háborítatlanul tudnak táplálkozni és élelmet gyűjteni, nagyobb terület esetén pedig élőhelyül is szolgál nekik. Részletes választ kaphatsz a Méhlegelő kisokos című bejegyzésünkben. Itt összeszedtünk minden fontos tudnivalót a témát illetően!

Többször hangsúlyoztuk, hogy az emberi populációk fennmaradásának sarokköve a beporzó élőlények jólléte, hiszen például a globális élelmiszertermelés több mint 70 százaléka, az Európában élő növényfajok több mint 80 százaléka függ tőlük! Tehát a második kérdésre a válasz egy egyöntetűen IGEN, mindenkinek kell a méhlegelő, akinek lehetősége van létesíteni.

Hová és mikor vessek méhlegelőt?

Ha lakossági szinten nézzük, egy kertes házban vagy egy panellakás erkélyén bárhova ültethetünk virágzó növényeket. Csak a kreativitásunk szabhat határt, de minél változatosabb, annál jobb! A vetést általában március végén-április elején szokták csinálni, de ha hidegebb az idő tavasszal, ez csúszhat. A másik alkalmas időpont az augusztus vége-szeptember eleje.

A rovarok meghálálják a törődést, legyen szó egy virágcserépnyi mézikéről, egy terasz melletti rózsakertről, vagy a kerítés tövébe vetett vadvirágos keverékről.

Hogyan vessek vadvirágos rétet?

vadvirágos méhlegelő magkeverék urbanonology

Az általunk elvetett 12 virágzó növényből álló méhlegelő magkeveréket a Syngenta Magyarország forgalmazza, de barkácsáruházak és gazdaboltok polcain számos keverékből válogathatunk annak megfelelően, hogy milyen növényeket szeretnénk látni a környezetünkben, és milyen feltételek adottak nálunk.

Az otthoni méhlegelő kialakításának 5 lépése a következő:

1, Törjük fel az átalakításra szánt földterületet ásóval vagy ásóvillával

otthoni méhlegelő ásás gereblyézés föld feltörése

2, Tisztítsuk meg a földet gereblyével a növényi maradványoktól

3, Öntözzük meg a meglazított földet, majd szórjuk a felszínére a keveréket, ügyelve rá, hogy egyenletesen kerüljenek a földre a magok

4, Hengerrel, kapafejjel de akár taposva is, nyomjuk bele a magokat a vetésbe

5, Még egyszer locsoljuk meg alaposan!

méhlegelő vetés otthon locsolás taposás

A kímélő módszer kartonpapírral

Ha szeretnénk megkímélni magunkat a komolyabb fizikai munkától, a gyepes területet takarjuk le tiszta kartonpapírral. Fontos, hogy a kartonról szedjünk le minden ragasztót és matricát, hogy a cellulózból álló kartonpapír 100%-ban lebomolhasson.

A kartonpapír elzárja a fény útjába törekvő növények útját, így versenyelőnyhöz juttatja a mi vadvirágos magkeverékünk növényeit.

A vetés a következőképpen zajlik

1, Terítsük le a kartonpapírt

2, Locsoljuk rá néhány liter vizet, hogy megszívja magát

kartonos megoldás méhlegelő kialakítás

3, Szórjunk a tetejére 5-6 cm vastagon termőföldet

méhlegelő magkeverék termőföld kartonpapír urbanology

4, Vessük el a keveréket, ügyelve rá, hogy egyenletesen kerüljenek a földre a magok

5, Hengerrel, kapafejjel de akár taposva is, nyomjuk bele a magokat a vetésbe, majd locsoljuk meg alaposan

otthoni méhlegelő locsolás magkeverék syngenta magyarország urbanology mondolo egyesület

A könnyűszerrel kialakítható méhlegelő a remek példa arra, hogy viszonylag kis ráfordítás mellett mennyire megtérül a befektetett energia. Nagy esztétikai élmény látni a megannyi színben játszó virágokat, és a körülöttünk díszelgő hasznos rovarokat.

Ha profivá váltál méhlegelők kialakításában, taníts meg rá másokat is!

Méhlegelő fenntartása

Vetéskor érdemes alaposan meglocsolni a területet, utána viszont – hacsak nincsen extrém szárazság – bízhatjuk a természetre a legelőnk nedvesen tartását.

Vágni, kaszálni évente kétszer érdemes, egyszer az első magszórást követően, másodszor pedig az ősz beállta előtti időszakban. A vágást 8-10 cm magasságban javasolják a szakemberek. A levágott növények maradhatnak a területen, hogy táplálják a talajt. Az így kezelt méhlegelőnk akár három éven keresztül is kitarthat, újabb vetés nélkül is.

Ha tehetjük, sávosan kaszáljunk, tehát maradjon mindig olyan rész, ahol tudnak pollinátoraink táplálkozni.

Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy a Mondolo Egyesület, Syngenta Magyarország, Szegedi Távfűtő Kft., Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és az SZTE Füvészkert közös együttműködésének eredményeként 2021 tavaszán 10 szegedi helyszínen került telepítésre dedikált méhlegelő, 5 helyre pedig méhecskehotel is került. Látogassatok el hozzájuk családdal vagy barátokkal, és nézzétek meg őket “működés” közben:

Leave a reply