By Denes 2021-12-09 In Ismeretterjesztés, madarak

Harkálybarát kert kialakítása

Ugyan sokak számára világos már, hogy a kertben nem feltétlenül csak az állandóan rövidre nyírt gyep kaphat helyet, hanem érdemes azt a madarak és egyéb fajok számára vonzóvá téve diverzebbre varázsolni, de hogy a harkályoknak hogyan kedvezzünk, az sokak előtt még nem ismeretes.

A korhadás jó

Pedig a harkálybarát kert kialakítása sem igényel túl nagy ördöngösséget, nem kellenek hozzá bonyolult vagy drága eszközök. Sőt, épp ellenkezőleg!

Lényegében csak első látásra értéktelen, hulladék anyagokkal dolgozunk.
De mi is vonzza a kertbe a harkályokat? A kérdés nem túl bonyolult. Nem más, mint a fa, és főként a korhadó vagy a holt fa.

Sajnos kevesen tudják, hogy a természetben az egyik legnagyobb kincs egy erdei életközösségben a holtfa. Az álló vagy fekvő holtfában ugyanis számtalan élőlény megtalálhatja a számításait.

Akár egyedfejlődését, akár táplálkozását nézve, de rovarok egész hada kötődik a holtfához, meglétük pedig további állatfajok jelenlétét biztosítja.

Többek között a velük táplálkozó harkályfajokét. Magától érthetődő tehát, hogy egy harkályok számára is vonzó kert nélkülözhetetlen elemei a korhadó fák.

Ha lehet, ne vágjuk ki az öreg fákat

Ezt két úton tudjuk biztosítani. Ha szerencsénk van, akkor a kertünkben van öreg fa. Amennyiben ez lehetséges, akkor ne vágjuk ki, ne távolítsuk el annak korhadását, pusztulását követően sem.

Már csak azért sem, mert az öreg, kellő törzsátmérővel rendelkező egyedek alkalmasak lehetnek harkályoduk ácsolására. Ha nincs ilyen fánk, akkor sincs minden veszve, be is szerezhetünk hasonlót.

Célszerű egyből többféle méretűt is elhelyezni a kertben. Egy másfél méter magas rönkre például remek itatót telepíthetünk. Ezzel persze nem csak a harkályoknak kedvezünk, más fajok is szívesen látogatnak egy egész évben fenntartott itatót.

A megfelelő magasságban elhelyezett itató a macskáktól is védelmet nyújt, illetve a rönkben tanyázó rovarok már eleve odavonzzák a táplálékot kereső harkályokat. A rönkbe lyukakat fúrva, azokba például dióbelet tömködve tovább növelhetjük a vonzóságukat a fakopáncsok számára.

A vastagabb törzsű itatórönk mellett érdemes vékonyabb, de hosszabb harkályfákat is kihelyezni. 2 méter hosszú, 10-20 cm átmérőjű, szintén korhadó, és főleg puhafákra kell itt gondolni. Ebből állítva és ferdén fektetve is érdemes elhelyezni a kertben.

A megfelelő magasságú, rovar rágta álló harkályfa messziről odavonzza majd a fakopáncsokat. Fontos, hogy mind az itatót tartó rönköt, mind az álló harkályfát biztosítsuk, ne dőljön fel! Egyrészt saját biztonságunk érdekében, másrészt a függőleges törzseken való mozgáshoz, táplálékszerzéshez szokott harkályok számára is vonzóbb lesz így.

A már említetteket egy nagyobb kiterjedésű talajetetővel, illetve kisebb rönkökből készített rovartanyával egészíthetjük is.

A téli etetés során is gondoljunk a harkályokra, és a napraforgó mellett helyezzünk ki számukra állati zsiradékot tartalmazó táplálékot, például hájat, vajat vagy cinkegolyót.

Ha a fent említett tanácsokat megfogadva alakítjuk kertünket, akkor egészen biztos, hogy csak idő kérdése a harkályok megjelenése! Hogy miért nagyon fontosak a harkályok, arról kulcsfajokról szóló bejegyzésünkben olvashatsz bővebben.

Leave a reply