Sünök

sünök városi sünök védelme megmentése sünfi fiatal süni urbanology

Keleti sün (Erinaceus roumanicus)

Régen a népnyelv két féle sünt különböztetett meg, a sündisznót és a sünkutyát. A táplálkozás közben hangos szuszogó, csámcsogó hangot hallató állatot hívták sündisznónak, míg a kertek alatt hosszú lábaival gyorsan szaladó lény volt a sünkutya. Idővel –  és a tudomány fejlődésével – kiderült, hogy mindkét állat egy fajhoz tartozik. Ő a keleti sün, a Kárpát-medence egyetlen sün faja. Magyarországon szinte minden élőhely típusán megtalálható. Kedvelt élőhelye a magas aljnövényzettel borított, sűrű bokros, cserjés ligeterdő. Azonban roppant jó alkalmazkodó képességének köszönhetően már a majorokban, kertekben, sőt a sűrűn lakott városi környezetben is egyre gyakrabban találkozhatunk velük.

Táplálékát döntően giliszták, csigák, talajszinten élő rovarok, sáskák, gyíkok, békák, tojások, néha kisemlősök és madárfiókák alkotják. Szívesen fogyasztja a lehullott gyümölcsöket is, ám a mesékkel ellentétben azokat nem cipeli hátán a tüskéire szúrva. Táplálékszerző portyára napnyugta után indul. Az éjszakai életmódhoz alkalmazkodva szaglása és hallása kifinomult, így ellensúlyozza gyenge látását.

A sünök magányos állatok, csak a párkeresés idejére tűrik meg egymás társaságát. A szaporodási időszak árpilisban indul és egész augusztusig kitart. A nőstény sün egy vagy két alkalommal ellik ez idő alatt, átlagosan 4-5 utódot hozva a világra. A kis sünök tüskésen születnek, de ezek az apró, puha, rózsaszín tüskék pár nap múlva kihullnak, és keményebb tüskék veszik át helyüket. Az anyjuk körülbelül egy hónapig szoptatja őket, majd együtt indulnak felfedezni a környéket az esti vadászatokon.

A sün az állatvilágban egyedi védekezési módot fejlesztett ki. A hátát borító ezernyi tüske nyugalmi állapotban a testére simul, ám veszély esetén erős bőrizomzatuknak köszönhetően tüskés gombóccá gömbölyödik össze miközben a tüskék körüli izmok a magasba emeli a tüskeruhát . A mozdulatlan tüskés gömb alak jó szolgálatot tesz sok ragadozóval, például a borzzal, a vaddisznóval és a rókával szemben, így  kevés természetes ellensége van. Ez a stratégia a modern kor veszélyeivel szemben azonban kifejezetten hátrányos. Napjainkban a legtöbb sün a forgalmas utakon leli halálát, hiszen az ijedt állatok ahelyett, hogy elmenekülnének, összegömbölyödve az úttesten maradnak, és várják, hogy a veszély elmúljon.

Ősz végére vastag zsírréteget halmoznak fel bőrül alatt, és megkezdik a  téli álomra való felkészülést. Ilyenkor védett helyre húzódnak, melyet rendszerint levél- vagy gallykupacok közepén találnak meg. 8 fok alatti hőmérsékleten életfunkcióik lelassulnak és a tél végéig a nyári zsírtartalékukból élnek.

Nem veszélyeztetett, de védett állat. Eszmei értéke 25 000 Ft. Ennek ellenére vigyázzunk rájuk, hiszen nem csak hasznos rovarpusztítók, de kultúránk egyik ikonikus állata, népmesék, versek szereplői, a gyermekek kedvencei.

Figyeljünk rájuk!

A sün veszély esetén összegömbölyödik, majd mozdulatlanná dermed. Ez az egyedi védekezési forma sok ragadozó ellen hatásos, ám a közúti gázolással szemben nem nyújt védelmet. Szürkület után vezessünk óvatosan és ha látunk egy példányt, saját biztonságunkra is figyelve tereljük le az úttestről!

A sün lakott területen való sikeres megtelepedésének egyik nagy hátráltatója a téli búvóhelyek hiánya. A számunkra haszontalan fa-, gally- és levélhalmok tökéletes süntanyák, amit az állatok előszeretettel használnak is, ha tehetik. Mindig győződjünk meg arról, hogy az eltüntetendő kupac alá nem fészkelte be magát senki! Ilyenkor bottal és sose vasvillával húzzuk szét a kupacot, nehogy megsértsük az esetleg benne alvót.

Hogyan kedvezzünk neki?

Rengeteg módja van annak, hogyan kedvezzünk vagy segítsünk udvarunk kedves vadállatán. A legfontosabb, és legegyszerűbb, ha békén hagyjuk, és csak akkor avatkozunk közbe, ha tökéletesen meggyőződtünk arról, hogy baj van.

A következő útmutatóban megtudhatod, mikor és hogyan segítsünk a sünökön, mi a teendőnk, ha sünkölyköt találunk és mivel etessük őket!

Ha pedig szeretnél sünvackot, ún. süngarázst készíteni, kattints ide?

Sünbarát Alapítvány

Sünit láttam, bejelentem a Vadonlesőknél!

Szegedi Vadaspark

Sünispotály, amit a Jane Goodall Intézet és a Hódmezővásárhelyi Állatvédők egyesülete közösen hozott létre