By Tamás 2020-11-13 In emlősök, Ismeretterjesztés

Mi az a süngarázs, és hogyan készíthetem el?

A sün a legnagyobb népszerűségnek örvendő vadállataink egyike, népmesék és versek szereplője. Kiváló alkalmazkodó képességének köszönhetően – és a gyerekek nagy örömére – városi környezetben is gyakran találkozhatunk vele. Ám a lakott területen belüli megtelepedésüknek gátja is van: a megfelelő búvó- és telelőhelyek hiánya.
Ebben a cikkben leírjuk, hogyan készíthető el az otthoni süngarázs!

Természetesen segítsünk!

A legjobb búvóhely készítő módszer az, ha a természetre bízzuk a dolgot. Mindig az a legjobb. A sünök számára a tökéletes búvóhely egy sűrű aljnövényzettel benőtt bokor alja, vagy egy háborítatlan rőzsekupac, esetleg levélhalom. Ezek száraz, belső részében kiválóan elvackolják magukat a téli álom idejére. A nyári időszakban pedig a védett zugok ideális bölcsőt jelentenek a sünfiaknak.

Kertes házak és tanyák környékén előszeretettel költöznek be a pajták, fészerek zugaiba és néha a csirkeólokba. De a tél beköszönte előtt szívesen ássák be magukat a komposzthalom belsejébe, ahol a bomló növények melege kellemes hőmérsékletet biztosít számukra, még a zord téli estéken is.

süni levélkupac összegömbölyödött sün

Sajnos az ember számára ezek a természetes megoldások „sok kellemetlenséget okoznak”. A kupacba halmozott ágak és levelek elcsúfítják a kertet és az utcát és a szél is elhordja. Ez természetesen lehet szempont, de ha a praktikusság szemüvegén keresztül nézzük a levélkupacra egyből más képet kapunk. A helyben felhalmozott és ágakkal letakart levelek a tél során elkezdenek lebomlani. A bomlás során a kupac térfogata töredékévé zsugorodik, valamint a halom alján lévő komposztálódott levelek tápanyaggal dúsítják a talajt.  Így a tavasz elején kevesebb munkával tudunk megválni a levélhalomtól, hiszen kisebb lesz és jobb környezetet biztosítunk a tavaszi virágoknak és az új gyepnek. Mindezt úgy, hogy közben a sünöknek is kedveztünk!

Mi az a süngarázs?

Ha a fenti, megoldások egyike sem megoldható, de a sünök ügyét a szívünkön hordjuk, akkor készítsünk sünodút, vagy más néven süngarázst.

A süngarázs egy 50x40x20 cm-es, kutyaház szerű búvóhely, mely két részből áll. A kisebbik rész imitálja a természteses üregek bejárati folyosóját, míg a nagyobb tér maga a lakrész.

Egy felnyitható tetejű süngarázs elkészítése nem igényel különösebb szaktudást, vagy speciális eszközöket. Azért, hogy minél több sünodú legyen a kertekben, az alábbi linken letöltheted a mi általunk tervezett süngarázs méretezett rajzát.

A “Sünös fűtőmű” környezetvédelmi street art megvalósítása során a Mondolo Egyesület is több süntanyát gyártott le a szegedi Tiszaparti Általános Iskola tanulóival, hogy a városrész több óvodájának udvarán közösen elhelyezzék.

Kipárnázva, elrejtve

Egy süngarázs kihelyezése legalább akkora feladat és felelősség, mint annak elkészítése. A lakrészt szigorúan száraz levelekkel, fűvel, esetleg mohával finoman béleljük ki, de adjuk meg a lehetőséget, hogy a sün is hordhasson be magának almot. Ezzel is erősítjük a helyhez való kötődését.

Ahogy a cikk elején is olvasható, egy sünodó legjobb helye a rekettyésben van. Válasszunk ki egy félreeső helyet a udvarban, kertben, park, toljuk be a bokor alá, majd hordjunk rá száraz avart, hogy minél jobban belesimuljon a tájba.

sün odu menedék téli álom üreg levélkupac urbanology

Leave a reply