By Tibor 2020-11-13 In emlősök, Ismeretterjesztés, védett állatok

Így segíts a sünöknek – Útmutató

Környezetvédelmi Street Art kezdeményezésünk keretében az ipari épületeket megújító óriásfestményekhez online és offline elérhető ismeretterjesztő anyagokat, valamint gyakorlati megoldásokat is kapcsolunk, melyekkel a bemutatott élőlény, élőlények problémáira reflektálunk, a lakosság által követhető módon.

A Szegeden megvalósült “Sünös fűtőműről” bővebben itt olvashatsz. Jelen bejegyzésben egy gyakran előkerülő témakört, a sünik segítését vesézzük ki.

Mikor és hogyan segítsünk a sünnek?

A legegyszerűbb válasz úgy hangzik, hogy akkor, mikor szüksége van rá. Ezt persze nem egyszerű eldönteni, különösen azok számára nem, akik nem ismerik a sünök jellegzetes méretét, mozgását, kiadott hangjait és éjszakai aktivitását.

hogy-segítsünk-a-sünön-sünfi-sündisznó-urbanology

Ha furcsa, szuszogó, röfögő, akár sivító hangokat hallunk tőlük, az teljesen normális, hiszen népi nevét, a sündisznót is ezekről kapta.

Ha nappal találkozunk sünivel, ott valami probléma lehet, hiszen éjszakai állatokról van szó. Ha egy állatt sokáig tartózkodik forgalmas úton, járdán, akkor szintén valami baja lehet. Ha látható sérülése, törése van, szakemberhez kell fordulni vele, a lehető legkevesebb mozgatással.

Mivel szúrnak és haraphatnak, gyakran pedig kullancsok és egyéb élősködők élnek rajtuk, érdemes kesztyűben, a lehető legrövidebb ideig megfogni őket, ha orvoshoz kell vinnünk egy állatot. Törölközővel bélelt kartondobozban szállítsuk.

A sün téli álmot alszik

A sün általában novembertől március végéig alszik téli álmot, mert jelentősen csökken a táplálék mennyisége, és így igyekszik túlélni a zordabb időszakot.

télre hízott sün

November elejére jelentősen, akár 3-4-szeres súlyúra híznak. Ekkora el kell érniük a legalább 600g súlyt, hogy jó esélyük legyen a túlélésre. Különösen a nyár végén született süniknél van meg a veszélye annak, hogy nem sikerül időben felhízni, ekkor pedig szükségük lehet kiegészítő táplálékra a gondoskodó ember szomszédoktól.

Sün etetése és itatása

“Az állat tápláléka főként földigilisztákból és csigákból áll, de más kisebb állatokat is fogyaszt, például sáskákat, földön fészkelő madarak fiókáit, gyíkokat, de néha dögöket vagy lehullott gyümölcsöket is eszik. Időnként tojások is szerepelnek étlapján, de a sün állomány előfordulása és gyakorisága alapjában véve a földigiliszták mennyiségétől függ. Miattuk is pusztul el olyan sok sün az utakon, mivel, főleg meleg esők után, a giliszták az aszfaltútra másznak, ahol a sünök könnyen összefogdossák őket.” – írja a Wikipedia.

sün étel száraz macskaeledel

Segíthetünk nekik felhízni a télre, vagy egy korai ébredés esetén életben maradni, ha ételt hagyunk kinn nekik. Legtöbb forrás a száraz macskaeledelt emlegeti, de ezen kívül lisztkukacot, lágy vagy főtt tojást, szőlőt, banánt, almát, aszalt gyümölcsöket is adhatunk.

Inni kizárólag vizet hagyjuk kinn, tejjel ne itassuk, mert érzékenyek rá!

Búvóhely a kertben – Süntanya, süngarázs, sün odu

A sünök jóléte szempontjából az egyik legfontosabb tényező az, hogy biztonságos oduban húzhassák meg magukat egész évben, de főleg a hideg téli hónapok alatt.

sün odu menedék téli álom üreg levélkupac urbanology
Levélkupac és épített süngarázs, mindkettő remek megoldás

Nem kell túlgondolnunk a süntanya előkészítését. Halmozzunk egy olyan részre ágakat, leveleket, akár komposztot, amelyet nem kell bolygatnunk. Alakítsunk ki a kupac alján egy bejáratot a könnyebb közlekedés érdekében.

A sünik a segítségünk nélkül is nekilátnak az alvóhely kiválasztásának és csinosításának, ezért érdemes minden nagyobb levélkupacról mozgatás, és főleg égetés előtt, feltételezni, hogy sün lakik benne.

süni urbanology keleti sün
Készül az otthon

A “Sünös fűtőmű” megvalósítása során a Mondolo Egyesület is több süntanyát gyártott le, a város több pontján helyezünk el oktatási intézményekkel közösen.

Külön bejegyzésben számolunk be egy süngarázs építésének menetéről alapanyag és méret javaslatokkal. Olvasd el és segíts te is a süniknek telelni!

Kölyöksünbe botlottunk – Mi a teendő?

sünfi gyerek sün mit hogy hogyan segítsünk

Valószínűleg ott lesz a közelben a mama is, így a legfontosabb, hogy ne vegyük ki a fészekből, és semmiképp ne vigyük be a szobába!

Tartsuk szemmel, ha lehetőségünk van rá, és tényleg csak akkor avatkozzunk be (hívjunk szakembert), ha megbizonyosodtunk róla, hogy az anyja nem kerül elő. Ne adjunk neki tejet!

A fiatalok anyjuk után sietve fedezik fel a környéket, ahol születtek, később pedig életük nagy részében egyedül élnek.

Mi jelenti a legnagyobb segítséget?

Általában az, ha békén hagyjuk őket, és figyelünk mind sötét utcákon autózva, mind a kertben található levélkupacok felszámolásakor.

Ha bajba jutott vagy sérült sünivel találkozol, a sunbarat.hu oldalon tehetsz bejelentést. Állatorvoshoz vagy az állatkertbe is viheted, de semmiképp ne vidd be a házba lakásba, mert védett állatról van szó.

A Sünbarát Alapítvány (sunbarat.hu) az állatok mentésével, gyógyításával és szabadon engedésével foglalkozik, az oldalukon további hasznos információkat találhatsz tüskés kis barátainkról.

Jelentsd be környéked sünjeit a vadonleso.hu oldalon, és segíts felmérni, hányan is lehetnek városainkban, falvainkban!

Olvass tovább:
Így segíts a fecskéknek
Így segíts a méheknek és egyéb beporzóknak

Leave a reply