Illegális hulladéklerakás – Szemét az árokparton

illegális szemétlerakás hulladékudvar lomtalanítás urbanology mondolo

Hivatalosan olyan szemét, melyet „nem a megfelelő helyen adnak át a hulladék kezelőjének”. Ide tartozik tehát egy kuka mellé rakott régi kávéfőző is, de persze a legnagyobb problémát a külterületen történő szemétlerakás jelenti, mely nem csak csúnya, de évszázadokon keresztül szennyezheti is közeli és távoli környezetét.

sütő illegális hulladék mecseknádasd

A legfontosabb, hogy mi magunk soha és sehol ne rakjunk le ilyen módon hulladékot. Vállaljunk felelősséget az általunk beszerzett dolgokért! Ha illegálisan lerakott szemétkupacot találsz közterületen, az erdőben, az árokparton, jelentsd be az illetékes önkormányzatnál!

illegális szemétlerakás tilos

Magyarországon a “szennyező fizet” elve érvényesül, azaz a hulladékot termelő a felelős a hulladék kezeléséért és megfelelő elhelyezéséért. Ha a hulladék termelője és a birtokosa nem ugyanaz, akkor a szemetelő valaki más ingatlanára tette le a szemetét. Sajnos ha nem sikerül megtalálni a szemét eredeti gazdáját, akkor az adott terület tulajdonosára vagy bérlőjére hárul a felelősség.

Ha közterületen találkozol illegális hulladékkal, a helyi önkormányzatnál kell azt bejelentened. A legszennyezettebbnek számító Budapesten ez a  Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ (FÜIK)  (éjjel-nappal elérhető közterületi problémák bejelentésére), melynek telefonszáma +361 301 7500. 

illegális szemét erdő túrázás bejelentés

Ha túrázás közben vagy erdőn-mezőn sétálva bukkansz illegális lerakatra, nehéz lesz eldönteni, hogy magán- vagy közterületre esik-e a terület. A legegyszerűbb, ha képeket készítesz, feljegyzed a helyzeted, és később szólsz az önkormányzatnak. Ők megpróbálják majd kideríteni, ki a felelős, és ha sikerül megtalálni a szemetelőt, súlyos esetben akár öt év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Ha nem vagy egészen biztos benne, hogy kit keress, vagy nem találod a megfelelő elérhetőséget, segítségedre lehet a hulladékvadász.hu bejelentője, mely mind online felületen, mind applikáción keresztül lehetőséget kínál a bejelentésre. 2020 januárjáig 4500 bejelentést kaptak és 2000 ügyet oldottak meg az illetékes önkormányzatok segítségével.

Az elektronikai hulladék az ismertebb higany és ólom mellett számos más veszélyes és mérgező anyagot tartalmazhat, melyek égetés vagy megázás esetén a környezetbe kerülhetnek. Többek között ezért is fontos, hogy ne a szemétbe dobjuk ilyen eszközeinket, hanem megfelelő helyre adjuk le őket.

elektronikai hulladék leadás áruházak media markt euronics extreme digital lidl tesco aldi

Új eszköz vásárlása esetén a forgalmazónak (az áruháznak) a törvény szerint ingyenesen át kell vennie tőlünk használt vagy hulladéknak nyilvánított eszközünket (pl. monitor, hűtőszekrény, porszívó, stb). Minden áruház átveszi a náluk vásárolt elektronikai eszközöket, valamint a nem náluk vásárolt, de „jellegében és funkciójában a náluk vásárolható eszközökkel azonos elektromos/elektronikai berendezéseket”. 

A leadást és új eszköz beszerzését vásárlási utalvánnyal is ösztönzik, melynek mértéke 50-700 Ft között változhat.

Használhatatlanná vált vagy kiselejtezett elekronikai eszközünket településünk hulladékudvarában is ingyenesen átveszik.

A hulladékudvarokba személyi igazolvány, helyi lakcímkártya és az aktuális szemétdíj megfizetését igazoló másolat felmutatásával adhatjuk le a háztartásban keletkező, nem kommunális (!) hulladékunkat. 

hulladékudvar használata mit lehet leadni urbanology

A következőket adhatjuk le:

Nem veszélyes hulladékok

 • építési, bontási hulladékok (tégla, cserép, kerámia, beton, föld és kövek, illetve ezek keveréke)
 • termékként tovább nem használható gumiabroncsok
 • papír és karton, üveg, műanyag-flakon, fólia
 • zöldhulladék: nyesedék, gallyak, fű, lombok, egyéb fahulladékok;
 • nagydarabos hulladékok (bútorok, nagyméretű felújítás után megmaradó lomok, háztartási tárgyak és berendezések pl. műanyagkád, kézmosó, elhasznált konyhai eszközök);
 • elektromos és elektronikai hulladékok (hűtő, tévé, rádió, kis méretű háztartási készülékek);
 • fémek és fém csomagolási hulladékok (alumínium doboz, sárga- és vörösréz, vas és acél stb.);
 • sütőolaj

Veszélyes hulladékok

 • szárazelem, akkumulátor, festék- és lakkmaradékok csomagolóeszközeikkel együtt, használt motorolajok, azok csomagolásai, növényvédőszer-maradékok, fénycső és izzó.

Hulladékudvaronként változhat, hogy mekkora mennyiséget (köbméterben vagy kilogramban) adhatunk le háztartásonként egy évben. Díjfizetés ellenében történő leadásra nincs lehetőség!

A szegedi hulladékudvarokat térképen itt találod, bővebb információt pedig egyes hulladéktípusok elhelyezéséről a szegedihulladek.hu-n.

A települések hulladékgazdálkodási vállalatai évente egyszer elszállítják a körzetekre osztott közterületekről a háztartásokban feleslegessé vált “nagydarabos” hulladékokat. Csak a tájékoztató levélben (hirdetményben) megjelölt napon, 18 óra után készítsük ki a lomokat az utcára!

 

Veszélyes hulladékot a hulladékudvarokban adjunk le! Lomtalanításkor NE helyezzük ki:

 • A háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot
 • Ipari, mezőgazdasági, szolgáltatatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot
 • Veszélyes hulladékot
 • Építési törmeléket
 • Gumiabroncsot
 • Zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű)
 • Szénport, hamut
 • Földet
 • Elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot
 • Gépjárműroncsot

Az elhasznált elemek különösen szennyező veszélyes hulladéknak számítanak, még egy apró gombelem is képes köbméternyi talajt beszennyezni. A hulladékudvarokon kívül minden olyan helyen ingyenesen leadhatjuk használt elemeinket, ahol újakat lehet vásárolni. Találunk gyűjtöket középületekben, iskolákban, kisboltokban és bevásárló központokban is.

Soha ne dobjuk őket a kukába!

használt elem gyűjtés leadás üzletekben

A szegedi “Szetáv TV” fűtőmű falfestményeinek történetéről bővebben ide kattintva olvashatsz.